Regnvaktel också kallas Svartbröstad vaktel (Coturnix coromandelica)

Välkommen till vår artikel om regnvaktel (Coturnix coromandelica), en art som även kallas svartbröstad vaktel.

I den svenska naturen lever endast den vanliga vakteln, Cotumix cotumix, men om vi tittar runt i världen hittar vi ytterligare fyra arter av vaktel: Japansk vaktel (Coturnix japonica), Harlekinvaktel (Coturnix delegorguei), Stäppvaktel (Coturnix pectoralis) och så Regnvaktel, även kallad Svartbröstad vaktel (Coturnix coromandelica).

I den här artikeln kommer vi att ta en närmare titt på regnvakteln, en vaktelart som endast lever i Asien.

Coturnix coromandelica

Systematik för Coturnix coromandelica

Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Hönsfåglar
Galliformes
Familj Fasanfåglar
Phasianidae
Släkte Coturnix
Art Regnvaktel
Coturnix coromandelica

Utbredningsområde & habitat

Regnvakteln lever i södra Asien, där dess utbredningsområde sträcker sig från Pakistan till Burma och västra Thailand. Exempel på länder där det finns regnvaktel är Pakistan, Indien, Nepal, Sri Lanka, Bangladesh, Burma, Thailand, Kambodja och Vietnam.

Regnvakteln hittas huvudakligen på gräsmarker, odlade fält och bland buskage.

Utseende

Regnvakteln blir ungefär 15-18 cm i storlek och väger kring 64-70 gram. Den är precis som övriga vaktlar en liten hönsfågel.

Till utseendet påminner regnvakteln mycket om den vanliga vakteln, men hanen har kraftigare tecknat huvud samt varierande mängd svart på börstet och svarta streck på flankerna.

Hanen och honan är inte jättesvåra att skilja åt, eftersom hanen har sina svart fläck på bröstet och sitt dinstinka svart-vita mönster på huvudet. Regnvaktelhonan har inte någon bandning på handpennorna. Hon påminner mycket om honorna från arterna vanlig vaktel och japansk vaktel, men prickarna på hennes bröst är inte lika tydliga.

Läte

Regnvaktelhanen producerar ett läte som tydligt särskiljer den från den vanliga vakteln. Ljudet beskrivs vanligen som metalliskt och består av ”kvitt-kvitt” som upprepas gång på gång. Hanen sjunger på morgonen och kvällen, och under häckningssäsongen även på natten.

Föda

Regnvakteln äter frön från gräs och vissa andra växter, plus små ryggradslösa djur, inklusive insektslarver.

Reproduktion

Häckning kan ske mellan mars och oktober, men de flesta par kommer igång efter att säsongen för sydvästmonsunen har startat, vilket sker i juni.

Äggen läggs i en grund fördjupning i marken, eller direkt på marken under en lämplig buske. Buskar ur törelsläktet (Euphorbia) är populära.

En typisk kull består av 6-8 stycken ägg, som ruvas i 16-18 dygn.

Ungarna är redo att lämna boet mycket snart efter att de har kläckts, men stannar hos sina föräldrar i ungefär åtta månader.

Är regnvakteln utrotningshotad?

IUCN listar arten som livskraftig (Least Concern). Utbredningsområdet är stort, och populationen är stabil utan tecken på att minska.